Martijn karpervissen jeugd

Jeugd

Opgegroeid in Hoogland met vader, moeder en broertje. Altijd al bezig met techniek. Of het nu om computers, bromfietsen of geluidsapparatuur ging maakte niet uit. Voordat de studietijd in Arnhem aanbrak speelde Martijn ook nog volleybal en viste hij graag vanuit een tentje langs de waterkant op karpers.

Tijdens het voortgezet onderwijs volgde Martijn een cursus tot geluidstechnicus en was hij iedere week te vinden in de donkere kamers van de fotoclub waar hij nog het laatste staartje meekreeg van het analoog fotograferen en het zelf ontwikkelen van foto’s voordat de digitale camera’s doorbraken.

HTS Autotechniek HAN Automotive

2002: HTS Autotechniek

Na de middelbare school twijfel. Iets leren in de grafische industrie of toch iets meer technisch. Gekozen voor de HTS-A in Arnhem, een hoog aangeschreven opleiding in de automotive-sector. Een zeer brede opleiding waarin naast echte bèta-vakken als mechanica en dynamica ook aandacht is voor commerciéle- en communicatieve vaardigheden. Na internships bij EurotaxGlass’s/Olyslager en autotechnisch vakblad Auto & Motor TECHNIEK in 2007 afgestudeerd in de richting technisch-commercieel met als specialisatie Technische Verkeersongevallen Analyse en Speciale Voertuigen.

AutoVAK 2007

2006: Reed Business

Na stage maar nog tijdens de opleiding bij de HTS-A gaan werken voor de website van Auto & Motor TECHNIEK – amt.nl – tijdens de vakanties. Dagelijks werk was het produceren van emailnieuwsbrieven. Maar ook de (door)ontwikkeling van online community’s op websites als amtgarageforum.nl en amtreparatiewijzer.nl was een belangrijk onderdeel. Veel geleerd over hoe het werken er op een redactie binnen een groot mediabedrijf aan toe gaat. Vooral van toenmalig AMT hoofdredacteur Auke Cupédo. Na het afstuderen van school direct de week erna begonnen met fulltime werken voor AMT.

crosstijd

Buitenhuis Racing

Van het eerste maandloon van Reed Business werd een tweedehands KTM crossmotor gekocht. In de avonduren en in de weekenden vaak op stap met Buitenhuis Racing, een motorcrosswinkel (Yamaha motocross-dealer) en -team uit Amersfoort. Het was vaak hard werken (veelal s’nachts door) om alle motoren in wedstrijdvorm te krijgen voor de weekenden. Ook veel mooie foto’s en video’s kunnen maken bij alle wedstrijden door heel het land. Een gezellige tijd.

Filmen voor RTV Utrecht en de Eemschuumers

2008: martijnroskam.com

Buiten school en werk werd er al een hoop tijd gestoken in het bouwen van websites voor vrienden en kennissen. Toen ook steeds meer bedrijven aanklopten en er softwarelicenties aangeschaft moesten worden om verder te professionaliseren is Martijn gestart met de eenmanszaak martijnroskam.com. Omdat er veel en vooral leuk werk was voor het eigen bedrijfje na enige tijd besloten om minder voor Reed Business te werken zodat er meer tijd was voor het eigen bedrijf.

2011: Publicatieteam Reed Business

Bij Reed Business is men Martijn door de jaren heen ook steeds meer in te zetten voor andere titels binnen het cluster Logistiek & Mobiliteit. Door een reorganisatie ging Martijn het werk dat hij altijd al deed uitoefenen voor het cluster Logistiek & Mobiliteit, Food & Horeca en in mindere mate voor Landbouw. De focus van het werk binnen het publicatieteam was bedoeld als service voor het dagelijkse redactiewerk. Het (door)ontwikkelen van websites maakte steeds minder onderdeel uit van het werk. In deze periode de cursus “Proficiency in Business English” met succes afgerond.

Professionalisering martijnroskam.com

Al het geld dat binnenkomt via martijnroskam.com werd geïnvesteerd in apparatuur, software en trainingen. Zo beschikt Martijn bijvoorbeeld over alle Adobe Creative Suite software en leert hij nog iedere dag bij over applicaties als Photoshop, Lightroom, Premiere Pro, Audition, Dreamweaver, Illustrator en InDesign. Verder heeft hij de beschikking over professionele foto- en videocamera’s, lenzen, statieven, flitsers en geluidsapparatuur. In zijn vrije tijd probeert hij zoveel mogelijk werk van anderen te bekijken en volgt hij onder andere trainingen van Serge Ramelli – een fotograaf uit Parijs die over de hele wereld reist.

Werken bij Vakmedianet

2015: Online Coördinator Vakmedianet

Per 1 januari 2015 heeft Vakmedianet alle activiteiten in de marktsegmenten Food, Horeca, Mobiliteit en Logistiek overgenomen van Reed Business. Martijn is ook overgegaan naar Vakmedianet. Doordat hij veel weet van de gebruikte (online) systemen binnen Reed Business en hij door zijn werk via martijnroskam.com ook kennis heeft van de techniek achter WordPress (het open-source platform waar veel websites van Vakmedianet op draaien) is hem een functie als Online Coördinator aangeboden. In die functie was het als eerst belangrijk om binnen korte tijd een aantal grote online platformen te migreren naar Vakmedianet-systemen, daardoor was het ook nodig om weer minimaal fulltime te gaan werken en het werk voor martijnroskam.com op “een wat lager pitje te zetten”.
Als Online Coordinator is het zijn taak zorg te dragen voor de ontwikkeling en beschikbaarheid van de online diensten die Vakmedianet biedt. Hij geniet van de uitdaging om de online strategie van Vakmedianet bedrijfsbreed over de verschillende vestigingen uit te rollen en mee te denken over online innovaties met redactie-, sales-, marketingcollega’s en externe technologiepartners.

Alina en Martijn

2016: Alina

In 2016 heb ik Alina leren kennen. We waren vanaf het begin gek op elkaar, alleen konden we niet vaak afspreken door de afstand tussen Nederland en Rusland. Gelukkig is het tegenwoordig dankzij het internet mogelijk om elkaar uren lang te bellen of zelfs te zien zonder dat dat heel kostbaar is. Eind 2017 is Alina naar mij in Nederland gekomen samen met haar Shar Pei Zeus, en later kwam uit Krasnodar (Rusland) ook nog onze kat Logan. Het is natuurlijk een grote stap voor haar om in een vreemd land te gaan wonen en daar de gebruiken en de taal te leren en een nieuw bestaan op te bouwen. Alina heeft ook haar eigen website gebouwd: alinafursa.com en houdt net als ik ook veel van fotografie en is ook erg handig met techniek.

Ineke Roskam Zwetsloot

2017: Moeder verloren

Eind 2017 is mijn moeder na 2 nare jaren met kanker overleden. We hebben nog zoveel mogelijk leuke dingen proberen te doen om de tijd die er was optimaal te gebruiken. Ik en anderen hebben enorm veel aan haar te danken gehad en ik ben bijzonder dankbaar hoe ze mij heeft opgevoed en hoe ze altijd voor mij en anderen klaarstond. Ik denk nog veel aan haar en heb voorlopig mijn werk/privé verhouding behoorlijk richting privé gezet om meer aandacht aan familie te geven. Deze ervaring waarvan ik wist dat het uiteindelijk onvermijdbaar zou zijn heeft me toch harder geraakt dan ik had ingeschat. Cliché, maar ik kan iedereen op het hart drukken om ieder moment dat je hebt met je naasten te genieten omdat je nooit weet hoe lang je nog hebt met elkaar.